Borstelen
De Labradoodle dient geregeld geborsteld en getrimd te worden.
De vacht dient minimaal 2 × per maand helemaal uitgeborsteld te worden met een universeelborstel met verend bed. (Dit is een borstel met gebogen stalen pinnetjes (vb Activet) om vervilting tegen te gaan. Het borstelen en kammen van de vacht is veel werk. De vacht dient altijd van beneden naar boven te worden geborsteld. Begin dus met borstelen bij de poten en vervolgens dien je de vacht overal laag voor laag los te borstelen. Til de verschillende lagen is op zodat je overal dode haren goed kunt los borstelen.
Vervolgens check je met een kam of je soepel met de kam door de vacht kunt komen. Met de kam je de dode haartjes uit de vacht. Zodra je soepel door de vacht kunt kammen is de vacht goed geborsteld. Het borstelen en kammen van de vacht dient minimaal 1 keer per week te gebeuren, zo zorg je voor een soepele en klitvrije vacht van je hond.
Voor een demonstratie van het borstelen klik op onderstaande link
De vacht
De vacht van Labradoodle pup is een veel losser dan de vacht van een volwassen Labradoodle. Die van een pup is minder dik ingeplant. Na ongeveer 6 maanden zal er een vachtwisseling plaatsvinden. In tegenstelling tot andere hondenrassen zal de vacht van de Australian Labradoodle pup niet geheel uitvallen.
Het beste is om je puppy met ca. 15 weken een zogenaamde puppy oefenbeurt te laten ondergaan. Tijdens deze trimbeurt leert de pup hoe het is om langere tijd op tafel te staan, terwijl er iemand aan haar lichaam en vacht rommelt. Maar ook hoe het is om in bad te gaan en grondig gewassen te worden.
Daarnaast wordt de pup blootgesteld aan de waterblazer en haardroger, aan het optillen en uitknippen van de pootjes enz., enz. Hoe meer de pup van huis uit al gewend is aan regelmatig borstelen, stil op tafel staan, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke, des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn.
Bovendien is het heel belangrijk dat de pup leert rustig te blijven in handen van een ander, terwijl het baasje er niet is om haar vast te houden en te behoeden voor de boze buitenwereld, met andere woorden: dat de pup leert zelfstandig te functioneren.
Trimmen
De eerste echte trimbeurt kan pas plaats hebben, zodra de vacht voldoende is gegroeid, meestal na 5 tot 7 maanden. Dan is de vacht inmiddels zo lang geworden dat het hoog tijd is om de voeten uit te knippen, de oren uit te plukken en de vacht een stukje in te korten.
Hierdoor gaat het minder overhangen en krijgt het weer glas en body.
Er wordt vaak gezegd dat het goed is om de vacht tegen de vachtwisselingsperiode kort te laten scheren.
Het is echter zeer onverstandig om zeven à acht maanden tot zelfs een jaar te wachten voordat je pup een eerste trimbeurt te laten ondergaan.
Vaak zit de vacht dan al zo in de klit dat kaal scheren de enige optie is (en een traumatische eerste trimervaring voor de pup vormt), bovendien is de ervaring dan extra stressvol voor de pup, omdat geen regelmatige vachtverzorging gewend is.
Daarnaast zal de volwassen vacht pas gaan groeien, zodra de haargroei cyclus zover is. Het afscheren van de puppyvacht verandert daar niets aan. Ook het advies van sommige fokkers om als enige vorm van vachtonderhoud de hond een keer per jaar kort te laten scheren is daarom (en alle deze redenen) zeer nadelig en schadelijk voor de hond zelf.
Wil je zelf je Labradoodle leren trimmen? Kijk dan eens op onderstaande pagina’s